Haberler

Parametrik BIM Modelleme – Planlama Süreçlerinde Verimlilik ve Esneklik

İnşaat sektörü son 20 yılda önemli ölçüde değişti. Dijitalleşme, projelerin tasarlanma, inşa edilme, yönetilme ve işletilme şeklini tamamen değiştiren yenilikleri arıyor. 1980’lerde CAD araçlarının amacı, günümüze kıyasla temelde farklıydı: aslen CAD, çizim tahtasının dijital bir sürümü oldu, bugün ise tasarımcılar yenilikçi ve karmaşık tasarımlar sağlayan verimli bir dijital tasarım süreci bekliyorlar. Parametrik BIM modelleme, bu ihtiyacı karşılamak için gelişti ve tasarım sırasında sınırsız yaratıcılığa izin veren esnek araçlar sağladı.

[post_gallery]

Parametrik BIM Modelleme Nedir?

Bilgiler, dijital bir parametrik yapılandırılmış modeldeki algoritmalar aracılığıyla bağlanır, böylece bir değişiklik yapıldığında, bileşenler belirtilen parametrelere göre otomatik olarak güncellenir. Parametrikler, geleneksel CAD tasarımı gibi sadece bireysel bir sonuca odaklanmakla kalmayıp, tasarım sürecini tanımlayan bir yöntemdir. Bu işlem birçok farklı tasarım değişkenini tanımlamak ve otomatik olarak türetmek için kullanılabilir. Günümüzde parametrik yöntemler biyonik konstrüksiyon, hafif ağırlık konstrüksiyonu, modüler konstrüksiyon ve altyapı konstrüksiyonu gibi birçok farklı uygulamada kullanılmaktadır.

Parametrik BIM Modelleme Verimliliği Nasıl Artırır?

ParametrikBIM Modelleme ile çalışırken; mimar, ilişkilerini tanımlayabileceği bilgi zincirlerinin tasarımcısı olur. Çerçeve koşullarında değişiklik yapılırsa, bir tasarımın bileşenleri parametrik BIM modelleme kullanılarak otomatik olarak güncellenir. Bu, insan hatasını ortadan kaldırır ve manuel tasarım değişiklikleri yapmaya kıyasla tasarımların güncellenme süresini önemli ölçüde azaltır. Çizimler BIM modelinden türetildiği için, düzenler her değişiklikle hızlı ve kolay bir şekilde yeniden oluşturulabilir.

Parametrik bir model oluşturulduktan sonra, gelecekteki projelerde kullanılmak üzere geliştirilebilir ve rafine edilebilir, böylece mimarlar ve inşaat mühendisleri tasarım süreçlerinde meydana gelen tekrarlayan görevleri otomatikleştirebilirler. Görsel komut dosyası oluşturma gibi araçlarla, kullanıcı sınırlı programlama bilgisine sahip olsa bile parametrik modeller oluşturulabilir.

Parametrik BIM Modelleme Tasarım Esnekliğini Nasıl Artırır?
Parametrik tasarım yaklaşımlarının ve otomatik üretim süreçlerinin anlaşılması tasarımcının yeteneklerini geliştirir ve böylece bileşenlerin ve tasarımların ulaşılabilir karmaşıklığının sınırlarını zorlar. Parametrik model ve BIM arasındaki bağlantı ile, geometrik olarak karmaşık tasarımları BIM sürecine entegre etmek de mümkündür.

Örneğin, parametrik modelleme ilk kullanımda olduğunda, çeşitli bireysel bileşenlerden oluşan organik, akan formlar, parametrik modelleme kullanılarak oluşturulan tasarımlara tipikti. Birçok tanınmış mimarın serbest biçimli simgesel yapıları, parametrik tasarımla neler yapılabileceğinin iyi örneklerindendir. Parametriklerin yaklaşımı iyileştirildikçe, malzeme veya enerji kullanımını optimize etme, üretimi otomatikleştirme veya tasarım aşamasında bir binanın yaşam döngüsü maliyetini analiz etme gibi diğer yönler de entegre edilmiştir.

Parametrik Modelleme Tasarımı Değişiyor
Parametrik BIM modelleme, daha az kaynak, daha sıkı zaman ve maliyet kısıtlamaları ile giderek daha karmaşık tasarımlar sunmanın karşılığıdır. Parametrik tasarımın öncüleri, teknik özellikleri ve bağlantılı parametrikliği mimari konsept ile ilerletti. Parametrik tasarım olgunlaştıkça, parametrik kullanımın yenilikçi yolları binaların tasarlanma ve inşa edilme şeklini değiştirmeye devam edecektir. Parametrik modelleme ve tasarım sürecinin verimliliğini ve esnekliğini nasıl artırabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için teknik incelememizi indirin,

error: Content is protected !!