Kampanyalar

İnşa Edilebilirlik için nasıl daha iyi tasarlayabiliriz?

İnşa Edilebilirlik için nasıl daha iyi tasarlayabiliriz?

BIM’in bir sonucu olarak son derece sofistike bina modellerinin kullanımı, yapılı çevreyi tasarlama şeklimizi değiştirdi. Bununla birlikte, tasarım sırasında mimarlar ve mühendisler tarafından kullanılan dijital modeller, tasarımcının amacının etkileyici bir şekilde görselleştirilmesini ve belgelenmesini sağlasa da, onu oluşturmak için gereken veriler ve hususlar genellikle ayrı ayrı değerlendirilir. Tasarım modelini genellikle projenin nihai durumunu iletmek için kullanırız – nasıl inşa edildiğini değil, bu tür değerlendirmeler hem proje süresi hem de maliyeti hakkında daha doğru bir tahminle sonuçlansa da. Tabii ki, üretim ve inşaat sırasında bu tür konuları dikkate alan farklı BIM araçları çeşitleri mevcuttur, ancak doğru ilk tasarım kararlarını vermenin bir parçası olarak inşaat sürecinin etkisini gerçekten ne sıklıkla dikkate alıyoruz?

Buna karşılık, yüklenicinin kalıp, iskele veya diğer geçici veya kolaylaştırıcı işler gibi modellenmesi gerekmeyen tüm unsurları dikkate alması gerekir. ‘Tüm bu unsurların bir maliyet etkisi olduğu kadar inşaat sıralaması ve zamanlaması üzerinde bir etkisi var. Şantiye düzeni, malzeme depolama, sağlık ve güvenlik gereksinimleri ve erişim gibi hususlar, tasarım aşaması tamamlandıktan sonra yüklenici tarafından belirlenir. ALLPLAN Ürün Yönetimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Kevin Lea, çoğu zaman bu unsurlar projenin başarısı için kritik öneme sahiptir ve bunları erkenden ele almamak tasarım ve inşaat arasında ‘inşa edilebilirlik boşluğu’ yaratır,’ diye açıklıyor.

Bu nedenle, inşa edilebilirliğin iki yönü vardır – birincisi, bir mimar veya mühendisin bu yönleri anlayarak nasıl daha iyi tasarım yapabileceği ve ikincisi, bir müteahhitin inşaat planlama süreçlerine yardımcı olmak için BIM’i nasıl kullanabileceği. Bu hedeflerin her ikisine de ulaşmak için, bir projenin inşa edilebilirlik yönlerini erken bir tasarım aşaması olarak değerlendirmeye yardımcı olabilecek ve tüm proje katılımcılarını sürece dahil edebilecek uygun araçlarla birlikte pratik bir yaklaşıma ihtiyaç vardır.

Successful Delivery Requires More than Models

AEC endüstrisinde BIM’in artan oranda benimsenmesiyle birlikte, merkezi bina modeli tüm sürecin odak noktası haline geldi. Bununla birlikte, inşa edilebilirlik bağlamında, dijital bir ikiz tek başına inşaat gelişiminin tam resmi değildir – nihai hedeftir. Bunun yerine, en iyi sonuçları elde etmek için inşaatı ve yapının nasıl inşa edileceğini etkileyen kararların projede daha erken alınması gerekir.

“Bu, şu iki basit örnekle gösterilmiştir: beton bir tabanın altında bir kum şapı olacak ve kalıp gerektirecek – bunların tümü zaman ve maliyeti etkileyecektir. Veya, bir duvar duvar, inşaat sırasında belirli yüksekliklerde ek platformlara ihtiyaç duyacak ve bu da hem zaman hem de maliyeti etkileyecektir. Bu unsurlar genellikle tasarım modellerinden hariç tutulur ve bu nedenle miktar artar, ”diyor Kevin Lea. “Sonuçlar, şantiyede zaman kaybına yol açabilecek manuel müdahaleden boşa harcanan malzemelere kadar uzanıyor. Bu da uygulama aşamasında inşaat maliyetlerini artırıyor” diye devam ediyor.

İnşa Edilebilirlik Bütünsel Bir Süreçtir

Bütünsel bir yaklaşımla, inşaat yöntemleri karşılaştırılabilir, yüklenicinin daha önce göz önünde bulundurulan gereksinimleri ve gerekli olan ancak mutlaka modellenmesi gerekmeyen ek unsurlar sayısallaştırılabilir. Bu şekilde, inşaat ihtiyaçlarının veya gereksinimlerinin değerlendirilmesi, daha erken bir aşamada ve tüm tasarım süreci boyunca, tüm disiplinlerde, gerçek inşaat aşamasına kadar dahil edilir.

İnşa edilebilirliği daha erken değerlendirmenin hemen faydası, daha verimli bir inşadır. Bununla birlikte, bu yaklaşımın, projenin başarılı sonucunu da etkileyebilecek başka avantajları da vardır – birkaçını saymak gerekirse, iyileştirilmiş saha planlaması ve yerleşim tasarımı, vinç ve ekipmanların uygun şekilde yerleştirilmesi ve iyi planlanmış yol erişimi gibi. Sanayileşmiş inşaatın hızlı büyümesi ve prefabrik bileşenlerin artan kullanımı ile birleştiğinde, inşa edilebilirlik yönlerini daha erken göz önünde bulundurmak, başarılı teslimat için daha da kritik hale geliyor.

Oluşturulabilirliği Dijital Araçlarla Destekleme

İnşa edilebilirliği daha erken değerlendirebilmek için mimarlar, mühendisler, prekast ve çelik üreticileri ve genel müteahhitler, saf 3D modelin ötesinde tüm ‘Tasarımdan İnşaa’ sürecini uçtan uca haritalamak için kullanılabilecek dijital araçlara ve platformlara ihtiyaç duyuyorlar. . Kevin Lea, ‘Ne yazık ki, ‘yapılandırılabilirlik’ tasarım yazılımınızda basabileceğiniz bir düğme değil, projeniz için bir değerdir’ diye açıklıyor. Ancak, inşaat yöntemlerini optimize etmek, maliyetleri azaltmak ve zamandan tasarruf etmek için tüm tarafları bir araya getiren ve uzmanlığı paylaşan, bunu kolaylaştırabilecek araçlar var.

Kevin Lea, ‘ALLPLAN’ın amacı, kullanıcılarımızı tasarım sürecinde daha erken veri odaklı kararlar almalarına yardımcı olacak doğru araçlarla desteklemektir’ diye devam ediyor. Allplan’ın model veri yapısı, daha verimli bilgi paylaşımına olanak tanır ve farklı seçeneklerin anında kolayca karşılaştırılabilmesini sağlamaya yardımcı olur. Modellenmemiş elemanlar, daha doğru tahminler için miktar kalkışında dikkate alınabilir. Hem prekast beton hem de çelik işçiliği konusundaki uzmanlığımız, ALLPLAN’a hem PRECAST hem de SDS2’nin eklenmesiyle önemli ölçüde güçlendirildi ve eksiksiz bir çözüm portföyü sağladı. Bulut tabanlı işbirliği platformu Bimplus, proje paydaşları arasındaki koordinasyon, iletişim ve bilgi paylaşımının sorunsuz ve verimli olmasını sağlar. Kevin Lea, “Bu özellikler, ALLPLAN’ın tüm disiplinlerde inşa edilebilirlik konusunu ele almak için benzersiz bir şekilde yerleştirildiği anlamına geliyor” diyor.

Çözüm

İnşa edilebilirliği göz önünde bulundurmak, inşaatın sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırır. Ancak bunu başarmak için odağı daha önce “nasıl inşa ettiğimizi” hesaba katan bütünsel, veri odaklı bir yaklaşıma kaydırmak gerekiyor. Bu yaklaşımın pratik uygulaması, tüm proje paydaşlarını tasarım, planlama ve inşaat sürecine mümkün olduğunca erken dahil eden uygun bulut tabanlı yazılım araçları ve platformları ile daha kolay hale getirilebilir.

www.allplan.com/buildability adresinde Allplan 2022 ve en iyi şekilde inşa edilebilirlik hakkında daha fazla bilgi edinin ve bunun tasarım kalitesini önemli ölçüde artırmaya, maliyetleri düşürmeye ve program uyumluluğunu sağlamanın yanı sıra inşaat projelerinin sürdürülebilirliğini iyileştirmeye nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin.

error: Content is protected !!