Haberler

Bir Fırtına Tasarlamak

8 Eylül 2021

Mimarlık genellikle doğadan ilham alır. Bir mimarlık öğrencisi olan Lukas Somodi için, bir fırtınanın yarattığı stres, endişe ve endişe gibi görsel çekicilik ve geniş duygu yelpazesi, aynı zamanda heyecan, güç ve merak en son tasarım projesi için ilham kaynağı oldu. Allplan 3B mimari tasarım yazılımını kullandı. Sorduğu soru şuydu: Bu çok farklı atmosferler, bu hayranlık duygusunu uyandıran, ancak yine de insanların yaşaması ve çalışması için sürdürülebilir alanlar sağlayan bir mimari projede nasıl birleştirilebilir?

Fırtınadan Esinlenen Ofis Kulesi

Tensegrity Kulesi ve Fırtına Köşkü, bu karmaşık soruyu çözmeye çalışmanın sonucuydu. Birlikte, temelinde bir Hyperloop yüksek hızlı toplu taşıma sistemini entegre eden, COVID sonrası bir işyerinin sürdürülebilir, fırtınadan ilham alan bir konseptini oluşturuyorlar.

Kulenin tasarımı, iklim değişikliği nedeniyle giderek yaygınlaşan bir hava olayı olan siklonların dönme hareketinden yararlanıyor. Üç boyutlu bir yapının, sürekli gerilim altındaki ve aralıklı sıkıştırma altındaki üyelerden oluştuğu bir gerilim yapısı kullanır. Bu yapı, bir siklonun etrafındaki havadaki şimşek fraktallarının pürüzlü çizgilerini yakalamaya yardımcı oldu. Bununla birlikte, iç ortamı serin tutmak için gereken enerjiyi azaltmak için kulenin içini gölgeleme görevi de görür.

© Lukas Somodi

Kule, beton ve çelik kombinasyonundan yapılmış sabit bir taban ile beton bir çekirdek etrafında tasarlanmıştır. Tamamlandığında, kule, zeminleri, cam cepheyi ve gerginliği destekleyecek çekirdeğin etrafına yerleştirilmiş dönen bir çelik spirale sahip olacak. Üst katlar hafif olması nedeniyle ahşap kullanılarak tasarlanmıştır. Bir cam cephe daha sonra binayı sarar ve kulenin etrafında yıldırım etkisi yaratmak için en son tensegrity kurulur.

Kulenin içinde, doğal havalandırma yoluyla sakinlerin sağlığını ve refahını desteklemek için tasarlanmış ofis alanları bulunmaktadır. Ek olarak, binada hem iç hem de dış mekan aktivitelerini teşvik etmek ve küçük yerel işletmeleri desteklemek için çok çeşitli olanaklar bulunmaktadır.

© Lukas Somodi

Sürdürülebilir Altyapıyı Entegre Etme

Hyperloop, kulenin sakinlerini şehre sürdürülebilir bir şekilde bağlayacak. Sistem elektrik ve manyetizma ile çalışır ve bu nedenle herhangi bir karbon emisyonu oluşturmaz. Kule, transit güzergah boyunca bir durak görevi görerek, araçsız şehir konseptini desteklemekte ve kentsel altyapının sürdürülebilir sonuçlar için nasıl dönüştürülebileceğine dair bir cevap sunmaktadır.

© Lukas Somodi

Sonuç

Somodi’nin tasarımı, hem iklim değişikliğinin yarattığı endişenin hem de bundan kaynaklanan inanılmaz doğa güçlerinin ilham verici bir birleşimidir. Tensegrity Tower gibi tasarımlar, bu sorunları ele almak için sürdürülebilir tasarımın ne kadar bütünsel olması gerektiğini gösteriyor.